zaterdag 19 januari 2013

Carrot cake en lemoncurd gemaakt

De  "oogst " van vandaag  vier jampotjes en een mini jampot vol met lemoncurd  (klik voor recept ) en een carrotcake  met lekker veel walnoten , heerlijk !

op verzoek het recept van deze Carrot Cake:

men neme

4 eieren 220 g suiker
 350 g zonnebloem olie
 290 g bloem
1 afgestreken el bakpoeder
 1/2 specerijen mengsel
350 g geraspte bospeen*vind ik te veel gedoe Winterpeen werkt ook prima
150 g grof gehakte walnoten
100 g rozijnen
 1 mespunt zout

Icing:

90 g zachte boter
75 g poedersuiker
175 g roomkaas op kamertemperatuur
Merg van 1 vanille boon
Schil van 1 citroen, zeer fijn geraspt (bv. met microplane rasp)

Specerijen mengsel:
Draai in de keukenmachine de volgende specerijen tot een poeder:
1 kaneelstokje
2 steranijs
10 kardemon zaden
20 zwarte peper korrels


Voor 1 springvorm (26 cm):

Bereiding:
1. Sla de eieren met de suiker luchtig (minimaal 2 minuten met de mixer)
2. Voeg al draaiend de olie toe en meng nog 1 minuut
3. Meng bloem met bakpoeder, zout en specerijenmengsel (zie hierboven). Voeg dit aan de ei-suiker-olie massa
4. Als laatste de bospeen, walnoten en rozijnen toe. Zorg voor een mooi, egaal beslag.
5. Beboter een springvorm, bekleed de bodem met vetvrij papier en bak de cake op 180 graden in ± 50-55 min gaar. Afhankelijk van de oven. De “breinaald test” biedt hier uitkomst.
6. Laat de taart afkoelen en verdeel de icing mooi over de taart.

Icing:
Draai de boter met de suiker, citroen en vanille in ongeveer 3 minuten wit en luchtig met de mixer of keukenmachine. Voeg de roomkaas toe en draai tot een egale massa.

Draai in de keukenmachine de volgende specerijen tot een poeder of uit een potje .
1 kaneelstokje
 2 steranijs
10 kardemon zaden
20 zwarte peper korrels

of dit mengsel gebruik zelf
 1 tl  gemberpoeder      
1/2 tl kruidnagelpoeder
 1/2tl  foelie
2 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat

Voor een intensere smaak dienen de specerijen droog geroosterd worden in de pan of in de oven. Een paar minuutjes is hierbij voldoende.

4 opmerkingen:

  1. Ziet er zalig uit. Zal ook wel zalig smaken. Vooral die carrot cake, hoewel die curd ook. Goed idee!

    Gr.
    R

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de cake is heerlijk, de curd weet ik nog niet die staat af te koelen, heb daar ooit een super snel en makkelijk magnetronrecept voor gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hee kan je het recept een keer posten? Het lijkt me leuk om die carrot cake een keer te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ok geen probleem, maak wel een link van beide recepten .

    BeantwoordenVerwijderen